Jdi na obsah Jdi na menu
 


Soumary a Teplá Vltava 2019

8. 3. 2020

 

Z Lenory do Volar

 

Jde o popis jedné zajímavé cesty na Šumavě.

- cesta nenáročná

- k vidění - přírodní památky

               - zachované a reaktivované objekty lehkého opevnění

 

Dnes vám nabízím virtuální návštěvu jedné zajímavé lokality v Národním parku Šumava. Většinu cesty se pohybujeme přímo na území NP a dost často i v I. zóně a v přírodních rezervacích, z čehož plynou i některé zákazy a omezení. Ty by však neměly být pro běžného návštěvníka našich hor nijak cizí. 

Cestu jsme začali v železniční stanici v Lenoře, mimochodem vlaky na Šumavě jezdí na čas, docela pohodlné a čisté. Jenom doporučuji mít nějaký drobnější peníz nebo platební kartu, lístky se kupují ve vlaku z automatu. Od vlaku jsme se celá parta šesti výletníku vydali přes město k prvnímu zajímavému místu, což jsou dodnes funkční obecní pece na pečení chleba, který zde místní pravidelně pečou a je to spíše i společenská událost. Poté jsme již zapluli do šumavské přírody. Hned nad mostem přes Teplou Vltavu nás čekal lehký kopec, nic náročného, zato s krásnými výhledy na Lenoru a hory nad ní, včetně místního krále - Boubína.

Po krátké cestě pohodlnou lesní cestou jsme došli k Soumarskému mostu. Toto místo je známé hlavně vodákům, kteří zde najdou zázemí při splouvání Teplé Vltavy (pozor, je početně omezené v závislosti na stavu vody a povolení vydává správa NP). Zde jsou vidět řopíky z let 1937 - 38, upravené a reaktivované v období Studené války na obranu před očekávaným útokem vojsk NATO. Dnes jsou poměrně pěkně udržované, ačkoliv bohužel nepřístupné. Na druhou stranu při vědomí, co jsou občas "turisti" za sběř, se tomu tolik nedivím. 

Nejzajímavější částí naší cesty bylo Soumarské rašeliniště. V této podobě a rozloze se nachází pouze na Šumavě. Některá rašeliniště jsou samozřejmě i v jiných místech naší vlasti, ale jenom zde takto velká. Na tom Soumarském je navíc krásně vidět i to, jak se těžilo a jak si svůj prostor bere příroda zpět. Pohodová cesta po rovině s malou rozhlednou a jsme zpět u Teplé Vltavy. 

Další lehké opevnění a přes zamokřenou louku, kde jsme se setkali s kamarádkou zmijí obecnou, jsme došli do Volar. Samotné město na mě působilo zajímavým dojmem. Místy neupravené, ale celkově zajímavé. Některé ty původní rozlehlé statky, pěkné nádraží a něco jako centrum. Docela dobrý pocit jsme získali po pozdním obědě v místním minipivovaru a potom už nás čekala jenom cesta zpět do Kubovy Huti.

 

Užitečné informace a odkazy:

Doprava v oblasti:

- dobře dostupné vlakem

   - lístky ve vlaku

   - v současnosti (2020) provozuje GW Train Regio

Lenora:

- město, okres Prachatice, 734 ob., 17,79 km2

- památky - obecní pece, Rechle...

- více na wiki: https://cs.wikipedia.org/wiki/Lenora

               web: https://www.sumavanet.cz/lenora/

Soumarský most:

- část Volar, známá vodáckým tábořištěm

- dříve most na Zlaté stezce

Soumarské rašeliniště

- naučná stezka, vedená po povalových chodnících a původním podkladu, věnovaná přírodě v rašeliništi i nedávno ukončené těžbě a revitalizaci. Pohodlně schůdná, možno i s dětmi, neschůdná pro kočárky a zákaz jízdních kol

- wiki: https://cs.wikipedia.org/wiki/Soumarsk%C3%A9_ra%C5%A1elini%C5%A1t%C4%9B

Volary

- město, okres Prachatice, 3 780 ob., cca 107 km2, přirozené centrum oblasti, železniční křižovatka

 

Náhledy fotografií ze složky Teplá Vltava, 2019

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář