Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návštěva u gen. von Gablenze

2. 11. 2019

Na návštěvě u památníku Gablenze

 

datum: 17. června 2019

místo: Trutnov

 

   Na začátku bych chtěl upozornit, že zde nejde o žádný výlet nebo fotovýpravu, ale o krátkou návštěvu u památníku gen Gablenze nad Trutnovem, který je zároveň památníkem Bitvy u Trutnova z války 1866.

   Nejprve krátký historický exkurz.

   Bitva u Trutnova: Odehrála se 27. června 1866 jako součást Prusko-Rakouské války z roku 1866. Rakouská armáda se snažila zabránit vpádu Prusů přicházejících ze severu od Libavského sedla. Obsadili kopce Šibeník, Chmelnice a Jánský vrch s dobrým rozhledem a pozicí. Prusové v přesile (měli asi 30 000 mužů) rakouské vojáky vytlačili a pozici zaujali oni. Následovala nerozhodná ale krvavá jezdecká potyčka, ale rozhodující a nejkrvavější část bitvy měla teprve přijít. Blížili se posily včetně armády vedené legendou podmaršálkem von Gablenzem - viz níže. První bodákový útok rakouských jednotek ještě Prusové odrazili, ale s příchodem dalších posil a jejich zapojením do boje se museli dát na částečný ústup. Rakušané využili toho nejlepšího, co ve své armádě měli - dělostřelectva - a ostřelováním ze 40 děl nutili Prusy stále ustupovat. Definitivní tečku udělala až Knebelova brigáda, která přesto, že zaútočila bez rozkazu, strhla po krvavé řeži vítězství na stranu Rakouska a Prusové se byli nuceni stáhnout až do Poříčí (tehdy Paarschnitz a ještě se nejednalo o část Trutnova, jako je tomu nyní). Šlo o jediné vítězství Rakouska ve válce z roku 1866, avšak krvavě zaplacené - rakouské ztráty 191 důstojníků, 4 956 mužů a 109 koní proti 56 důstojníkům, 1 282 mužům a 78 koním na pruské straně. Další vadou na kráse bylo, že Rakušané nedokázali tohoto vítězství využít a po dalších bitvách (Náchod, Česká Skalice, Mnichovo Hradiště a další) utrpěli s ohromnými ztrátami definitivní porážku u Hradce Králové (u Sadové, na Chlumu...) 3. července téhož roku, což dalo Prusům do rukou rozhodující slovo v německy mluvící části Evropy až do Velké Války.

 

 Výzbroj: 

Rakušané předovky systému Lorenz vs. Prusové s zadovkami - jehlovkami systému Dreysse. Zde se tvrdí, že toto bylo rozhodující v celé válce, ale jde spíše o jeden z mýtů. Zadovka má sice až 3x rychlejší nabíjení, ale Lorenzky používané rakouskou armádou byly mnohem přesnější s větším dostřelem a větší spolehlivostí - u jehlovek docházelo k lámání jehel před výstřelem a tím ke zdržení, protože muselo dojít k výměně.

   Dělostřelectvo měli Rakušané na mnohem vyšší úrovní přesností i dostřelem, to patřilo ke králi bojiště. Jejich 4 a 8 liberní předem nabíjená děla převyšovala pruské kanony snad ve všech ohledech a rakouské jezdectvo patřilo ke špičce.

   Zde se však nabízí otázka, proč Rakousko tedy prohrálo?

   A dostáváme se k taktice, kde Rakušané se svým konzervativním velením používaly především sevřené šiky pěchoty s bodáky a jízdou a neměli šanci proti moderně bojujícím Prusům, kteří dokázali využít všech výhod terénu a tím eliminovat dělostřeleckou a jízdní převahu a úspěšně z krytu likvidovat pěchotu a jezdectvo.

 

Postava von Gablenze...

   A kdo byl již zmiňovaný generál Gablenz? Celým jménem Ludwig Karl Wilhelm, svobodný pán (Freiherr) von Gablenz, generál jezdectva se narodil v Jeně roku 1814 v rodině s vojenskou tradicí. Vystudoval rytířskou akademii v Drážďanech a v roce 1833 vstoupil do rakouské armády. Prošel si boji 1848 (Itálie) a 1849 (Uhry) a vyznamenal se v bitvě u Solferina. 1864 byl u císařského sboru v Dánsku. Mezitím 1862 získal titul podmaršálka. Ve válce 1866 velel X. armádnímu sboru a po prohrané válce vyjednával mír. 1867 se stal velitelem v Chorvatsku, 1868 velitelem jízdy a 1869 velícím generálem v Uhrách. 1871 odešel z činné služby a 1874 ve Švýcarsku zemřel vlastní rukou. Pohřben byl v Zurychu a jeho ostatky byly v roce 1905 převezeny do Trutnova pohřbeny v kryptě jeho památníku.

 

... a jeho památník a okolí

   Gablenzův památník stojí na vrchu Šibeník nad Trutnovem v nadmořské výšce 506 metrů v místě s nádherným výhledem na město a východní část Krkonoš a Vraní hory. Jedná se o 17 metrů vysoký pomník s tvarem obelisku, který je dutý a používá se jako rozhledna. Jeho součástí je i krypta s ostatky Ludwiga von Gablenze. Dostupný je krátkou vycházkou z města a je veřejně přístupný. Otevírací dobu a sezonu zjistíte na ITC Trutnov na náměstí nebo i elektronicky. To se může měnit a proto to zde nechci uvádět. V okolí je mnoho památek na tuto bitvu, u Jánské kaple i malý hřbitov, pod kopcem je odsvěcený evangelický kostel (bývalý Christuskirche), který dnes slouží jako hudební síň. Místo je protkané sítí cyklotras a běžeckých tras pro normální běh i v zimě pro běžkaře. V letní sezoně o víkendech snad i nějaké posezení s občerstvením. Při návštěvě Trutnova toto místo rozhodně doporučuji k návštěvě. On celkově Trutnov je zajímavé město v krásné lokalitě v podhůří Krkonoš, Vraních a Jestřábích hor. Ve městě je kompletní občanská vybavenost a za návštěvu stojí (mimo jiné) Muzeum, Stará radnice, na nové radnici a v UFFO bývají různé expozice. Dále je zde Krakonošovo náměstí s kašnou pána místních hor. Stojí to tu za zastavení už minimálně třeba cestou dál do našich nejvyšších hor. 

 

 


Použité zdroje:

fotografie - pouze moje: https://www.zonerama.com/Tessy/Album/5386536

historie:

http://weby.trutnov.cz/1866/novinky/gablenz.html

http://www.1866.cz/historie/valka-1866

Krkonošský deník

kontakt, otevírací doba tak:

https://www.region-krkonose.cz/rozhledny-vyhlidky/rozhledna-sibenik-v-trutnove-/

 

 

Náhledy fotografií ze složky Návštěva u gen. Gablenze

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář