Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fotokurz v Údolí Doubravy

30. 10. 2019

Fotokurz v PP Údolí Doubravy

místo: PP Údolí Doubravy, mezi Bílkem a Chotěboří

účastníků: cca 6, lektor David Hainall, pořádající firma NICOM

datum: 12. května 2018

 

   Můj první fotokurz začal na náměstí v Chotěboři a přiznám se, že jsem nevěděl, co od něj mám očekávat. Jelikož jsem ani neznal místo, tak jsem ani netušil, co tam vůbec budeme fotit a kam vlastně jdeme, což jsme měli za chvíli poznat.

   Po krátkém seznámení lektora Davida s námi a s naší technikou jsme vyrazili ven z města. Vlastně ještě byla jedna zastávka ve městě na okraji, kde jsem si jako majitel Canonu měl šanci vyzkoušet v reálu makroobjektiv. Měl jsem sice nějaké zkušenosti a snad i výsledky s mezikroužky, ale tohle byl zase posun o třídu někam jinam. Takže po krátkém focení odkvétajících pampelišek (fuj, co jsem to řekl - smetánky lékařské) a nějakého dalšího kvítí jsme opustili civilizaci a zapluli v tichosti do přírody. 

   První zastávka mimo město byla u skal Koukalky, kde jsme si chvilku hráli se stativem a tak. Samozřejmě že nám bylo na naše dotazy okamžitě a snadno pochopitelně vše vysvětleno.

   Do vlastního kaňonu jsme došli kolem rodného domu spisovatele Ignáta Herrmanna a hned jsme se pustili do akce. Pro změnu jsem zase vyzkoušel objektiv širokoúhlý 11 - 16 mm, nějaké další květiny a šli jsme proti proudu řeky.

   Po necelé polovině cesty si s námi pohrálo počasí. To, co podle předpovědi vypadalo jako svěží májový deštík, nás přepadlo naštěstí u nějaké chaty v místě zvaném Točivý vír, kde se dalo schovat aspoň pod převisem střechy a na zápraží. K tomuto místu se váže i jedna pověst. Odkaz na ní najdete pod článkem. Drželo nás to tam asi půl hodiny a když jsme vyšli dál, tak místy bylo víc vody na cestě než v řece. No co...? Boty něco vydrží a my nejsme z cukru. Technika přežila bez úhony, tak jsme se mohli pustit dál. 

   Poté už nás na různých místech čekalo to, kvůli čemu jsme tam hlavně byli. To jsou různé peřejky a vodopády, kde jsme se učili fotit vodu tak, aby v ní byl vidět pohyb a proud. Po cestě nás čekalo i pár skal, přes které jsme se museli přes moji "radost" dostat, ale zvládlo se a po asi 8 km nás zase přivítalo něco jako civilizace - vesnice Bílek, která je v nádherné, ale trochu bohem zapomenuté krajině.

   Z kurzu jsem si odnesl hodně nových poznatků, na co si dát pozor, dozvěděl jsem se, co jsem dělal předtím špatně a s lektorem Davidem jsem se ještě zúčastnil a účastním dalších kurzů a fotografických výletů.

 

Užitečné odkazy a vysvětlení:

 

Použitá technika:

Tělo:Canon EOS 1200D

Objektivy vlastní: Canon 18 - 55mm F3,5 - 5,6 IS, Canon 70 - 300 mm F4,5 - 6,3, půjčené Canon 11 - 16 mm a makro 150 mm

Stativ nutný vzhledem k dlouhým časům a ne úplně ideálním světelným podmínkám na dně kaňonovitého údolí, výhoda dálková spoušť

Filtry asi ND různé intenzity, podle toho, jak chce být člověk kreativní.

Sváču a pití s sebou, nikde není kde co koupit. 

 

Kompletní fotoalbum:

https://www.zonerama.com/Tessy/Album/4318521

 

Údolí Doubravy: Přírodní rezervace podél řeky Doubravy

wiki (CZ): https://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Adol%C3%AD_Doubravy

Pozor: Trasa (asi 7 - 8 km) není sjízdná na kole - NA ŽÁDNÉM - a není průchozí ani pro dětský kočárek. Je tam pár exponovaných skal, přes které se musí přejít, tak tam by mohli mít problém jedinci se strachem z výšek, ale zvládl jsem to s pomocí já, tak to snad takový děs nebude. V zimě to může být nádherné, ale asi to bude trochu klouzat. Trasa je z obou výchozích bodů dostupná vlakem (ž.st. Chotěboř i Bílek s taktem 1 - 2 hodin, Chotěboř i autobusem. Na obou stranách je možné nechat auto. My jsme šli z Chotěboře do Bílku, kde jsme měli auto. Při použití veřejné dopravy bych asi preferoval obrácený směr vzhledem k tomu, že na vlak se líp čeká ve městě, kde je kompletní vybavenost než ve vesničce, kde není skoro nic.

Chotěboř sama o sobě také stojí za návštěvu. Jediné, co bych jí vytknul, ale není to chyba města ale spíš majitele, je omezená otevírací doba na zámku, který slouží jako muzeum.

Pověst o Točivém víru:

http://povesti.zvysociny.com/old/povest_tocity_vir.php

 

Stránky lektora Davida Hainalla:

https://www.fototoulky.net/

 

 

Náhledy fotografií ze složky Fotokurz v PP Údolí Doubravy

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář