Jdi na obsah Jdi na menu
 


Beskydy 2020

11. 7. 2021

Krátce před odjezdem na dovolenou téměř na místo činu mě napadlo napsat aspoň trochu smysluplný článek o loňské návštěvě Beskyd. Jednalo se o jejich část Vsetínské vrchy a vlastně jeden z výletů zasáhl i do hlavní části pohoří, do Beskyd Moravskoslezských. 

Pro náš pobyt jsme zvolili Leskové, což je trochu vzdálenější část malebné obce Velké Karlovice. Leskové leží v údolí Vsetínské Bečvy a jejích přítoků Velká a Malá Hanzlůvka. Ač by se zdálo, že jde o konec světa - ten ve skutečnosti leží o 5 kilometrů dále na východ - disponuje tato vesnice solidním občanským vybavení (obchod, hospody a pivovar wink) a solidní dopravní obslužností. Přes (nebo právě pro) svoji odlehlost je luxusním výchozím bodem k výletům a túrám.

Jihovýchodně od vesnice se vypíná hraniční hřeben Javorníků s nejvyššími vrcholy Velký Javorník (1071 m n.m. - SVK) Malý Javorník, který je se svými 1019 m n.m. nejvyšší horou české části hřebene. Nejbližším vrcholem je 950 m vysoká Lemešná. Na sever od Leskového najdete hlavní hřeben Vsetínských vrchů, táhnoucí se prakticky od okresního města Vsetín téměř východním směrem ke slovenské hranici. Zde je nejvyšším vrcholem a jedinou tisícovkou hora s příznačným jménem Vysoká, o nadmořské výšce 1024 m. Celý hřeben stojí za túru, a v jeho východní části se střídají zalesněné partie střídané výhledy přes louky a pastviny na sousední hřbety. A nedaleko se nachází ne nejvyšší, ale podle mě jeden z nejkrásnějších beskydských vrcholů "Valašský Olymp", 861 m vysoká Soláň. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář