Jdi na obsah Jdi na menu
 


Noční kaple

5. 12. 2020

img_9355w.jpgZase po delší době zkouším noční fotografii. No, spíš zkouším nový téměř profi stativ, se kterým se asi snadno zkamarádím. No a kde ho vyzkoušet jinde ne v domácích podmínkách, jako je smiřická kaple Zjevení páně.

Teď pár slov k historii:

Kaple Zjevení páně (od roku 1995 NKP) stojí ve Smiřicích v těsné blízkosti zámku (a místní chemičky).

Stavba byla započata roku 1699 a hned po roce byla přerušena z důvodu tragické smrti majitelů smiřického panství. Nicméně s novým majitelem se stavba rychle rozeběhla a dokončena byla v roce 1711.

Zajímavostí je, že není znám autor, jelikož se nedochovaly dokumenty. Autorství se předpokládá buď Kryštofu Dientzenhoferovi nebo Janu Blažeji Santini-Aichelovi. V dnešní době už nikdo nezjistí, kde je pravda. 

A ke kapli tak nějak patří i věž a zvon. Tak tady je věž čtyřboká, vysoká 49 m se zvonem Eugidius z Kutné Hory o váze úctyhodných 1400 kg. 

img_9373w.jpg

Výzdoba je ve stylu vrcholného baroka připisovaná Petru Brandlovi. Hodnotný je zvláště hlavní oltářní obraz Klanění Tří králů, který se stal Národní kulturní památkou roku 2006. 

V současnosti je kaple odsvěcená (1971) a po rekonstrukcích přístupná veřejnosti formou komentovaných prohlídek (viz ofic. web Smiřic - níže). Dále se zde konají svatby a koncerty.

Ve Smiřicích je dále k vidění architektonicky pěkné a v roce 2009 oceněné nádraží z 2. poloviny 19. století a samozřejmě blízký zámek, který je však v soukromých rukách a veřejnosti nepřístupný. 

Dostupnost Smiřic je dobrá po silnici, vlakem a vlastně tato kaple je na dosah od Labské cyklostezky č.2 v úseku HK - Kuks. V okolí možnost koupání, sportovního vyžití i dát si něco dobrého na zub.

 

 

Užitečné informace a odkazy:

oficiální web města Smiřice - kaple:

https://www.mestosmirice.cz/kaple-zjeveni-pane/ds-1125/p1=2067

dostupnost

vlak: trať 031 Pardubice - Jaroměř - není rychlíková stanice

v těsné blízkosti mezinárodní silnice E67 - asi 10 km od Hradce Králové směrem na Náchod

 

Náhledy fotografií ze složky Noční kaple Smiřice - 2020

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář