Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hromnice 2020

7. 3. 2020

Hromnice 2020

místo: písník Obora, Smiřice

datum: 2. února 2020

 

Tak nejprve trochu teorie - co to vlastně Hromnice jsou?

Hromnice jsou starý svátek, už z předkřesťanského období, slavící přicházející jaro po dlouhé zimě (no, letos asi ne wink). Název Hromnice je nejspíše toho původu, že se touto dobou začínaly objevovat první bouřky. S Hromnicemi je spojené množství pranostik, snad všichni známe: Na Hromnice o hodinu více, což značí, že už se od zimního slunovratu poměrně výrazně prodloužila doba denního světla. Rozšířené bylo svěcení svíček hromniček, které měly chránit dům před bleskem a to dvěma způsoby: svíčkou se očadil krov stavení, např. kříž anebo se svíčky zapalovaly v oknech za velkých bouří. Dále probíhá symbolické vykuřování a další procesy, mající zajistit bezpečný rok, úrodu, prostě to, co tehdejší lidé potřebovali k relativně spokojenému přežití. Svátek je zasvěcen bohu Perunovi, který ve slovanské mytologii vládl hromu a blesku. V severské germánské mytologii je Perunovi asi nejbližší Thór.

V křesťanských dobách svátek připomíná událost, kdy Marie přinesla podle židovského obyčeje svého syna Ježíše 40. den života do chrámu, aby jej zde zasvětila bohu.

 

A co se dělo ve Smiřicích?

Letos probíhala akce již podruhé vedená Petrem Vosátkou ze společnosti Slovanský kruh a členy ČSOP Smiřice. Slovanský kruh toto zajišťoval z pohledu obřadu, kde se pálil oheň, připravovaly svíčky hromničky, proběhlo rituální vykuřování pelyňkem a další náležitosti. Kluci z ČSOP sehnali větve na oheň z prořezů vrb a dřevin, které potřebují omladit. Akce byla pojatá pro veřejnost s čajem, snad nějaké pivko, možnost opečení špekáčků a hlavně dobrá nálada. Abychom náhodou nezapálili vodu v písáku nebo něco v okolí (myšleno nepříliš vážně - přítomnost hasičů je zde z bezpečnostních důvodů nutná a snad i povinná), tak nad námi bděli ostrým okem dobrovolní hasiči z SDH Smiřice se svým novým vozem, Emilkou. Akci ze svého pohledu fotografa a účastníka hodnotím jako povedenou a těším se na další. Nejbližší bude 29. března, kdy budeme vynášet Moranu a definitivně zahájíme jaro - doufejme.

 

Odkazy a zdroje:

Slovanský kruh:

http://www.slovanskykruh.cz/cs/

album Hromnice ve Smiřicích

http://www.slovanskykruh.cz/2020/02/hromnice-ve-smiricich-2-2-2020/

ČSOP Smiřice:

http://csopsmirice.cz/

Fotografie kompletně vlastní

https://www.zonerama.com/Tessy/Album/5977337

Odstavec "Tak nejprve trochu teorie - co to vlastně Hromnice jsou?"

- trochu čerpáno z wikipedie (CZ verze)

 

Náhledy fotografií ze složky Hromnice 2020, Smiřice

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář