Jdi na obsah Jdi na menu
 


Wyspa Wolin a Insel Usedom

28. 11. 2019

Baltský víkend

 

Termín: září 2017

Osob: 2 exoti s foťáky

Cíl: Miedzyzdróje

 

Já furt říkám, že mám divné nápady, no... A když se ještě někdo přidá, cesta je na světě.

Tak jsme prostě jeden krásný (skoro) zářijový čtvrtek vyrazili s kamarádem myslivcem za focením ptáků ve Wolinském národním parku na břehu Baltského moře. Že to nebude jen tak, se poznalo, když jsme cestou k moři prvních 60 km vlastně jenom stoupali, abychom nakonec překročili Polskou hranici 1 050 metrů nad mořem na Pomezních boudách. Jeli jsme přes Zielionu Góru, kde jsme se zdrželi na jídlo a pár fotek a valili jsme dál na sever. Zajímavé bylo sledovat jejich dálnici, vlastně pokračování naší D11. Z části běžela v poloprofilu a na druhé straně opravdu makali a u Nowe Soli jsme najeli na regulérní dálnici, která nás měla dovést až k moři. Ale... Zácpa a prý havárka. Tak se nám ještě povedlo sjet z dálnice a začlo peklíčko. Po okreskách a potom, co jsme objeli celý Gorzów jsme byli ve Štětíně. Na dálnici jsme se už nevraceli a vychutnávali si pobřeží skoro moře - Štětínské zátoky. Se zpožděním jsme dojeli do kempu, samozřejmě už zavřeného, ale klíče od chatky nám dovezli po zavolání. Ubytko super. Skromné, ale 100 m od pláže a za 30 Zlotých (PLN) na osobu a den. Krásně čisté až na všudypřítomný písek. Nj, Balt. Placení a jiné formality zbyly na ráno.

Ještě ten večer jsme vyrazili na pláž a do města. I když byla mimosezona, tak Miedzyzdróje žijí asi furt. Takže nalézt jídlo a nějaký místní pivex nebyl problém. Štětínský Bosman se dá pít, no jsem zvyklý na hořká piva, ale šlo to. Chuťově i dobré, jenom ta pěna... No nejeli jsme tam za pivem, tak pohoda.

Ráno jsme sehnali něco ke snídani a šup do NP. Wolinski Park Narodówy (WPN) zaujímá poměrně velkou část ostrova Wolin a přesto, že je na pobřeží, tak se hravě dostanete až do nějakých 115 m n.m. na Grzywaczi. Koupili jsme dost podrobnou mapu za směšných 6 PLN a za stejnou cenu vstupné do jejich minizoo. Mají tam stádo zubrů, krásné jeleny, divočáka a lehce zlenivělého orla mořského. Po návštěvě a focení v ZOO jsme opustili zvířata a zvěř a vyrazili k pobřeží. Tam nás čekala historie  podobě palpostů pro těžké protilodní dělostřelectvo, pozorovací věž, betonové bunkry ne nepodobné našim a snad i pozůstatky po tajném projektu V3, což měla být zbraň odplaty  Vergeltungswaffe pod krycím názvem Hochdruckpumpe (vysokotlaká pumpa) a šlo o dělo s hlavní 127 m dlouhou s řadou přídavných spalovacích komor o ráži 150 mm. Dostřel měl být asi 160 km. No prolezli jsme tam, co se dalo a nedalo a sešli dolů k moři. A to přímo do rybářské vesničky.Já jsem rybožravý a tohle byl pro mě ráj.  

Poté jsme si dali autem kolečko kolem celého ostrova. Trasa byla Wiselka, Dziwnov, Kamień Pomorski, Wolin. V Dziwnowě jsme nakoupili zásoby a šli fotit rybáky na pláž k ústí řeky Dziwna. Shodou okolností jsme se přimotali k nějakým juniorským závodům v jachtingu a koukali jsme, jak cílem projíždí na prvním  místě loď s CZ na plachtě. Další zastávka s focením kormoránů, lodí a všeho, co k moři patří byla ve městě Wolin, které má i bohatou vikingskou historii. Následovala návštěva v Baltycki Park Miniatur v Miedzyzdróji a večr na pláži. Pro mě i s koupáním. Voda měla příjemných 13°C a paní v prošívané bundě na pláži na mě koukala s nedůvěrou. Nu, domorodci...

Další den nás čekal výlet na sousední ostrov Uznam/Usedom. To je podlouhlý ostrov mezi Štětínskou zátokou a Baltským mřem, rozdělený po 2. světové válce mezi Polsko a větší částí Německo. Od Wolinu jej odděluje řeka Świna, což je vlastně kanál, kudy proplouvají lodě ze Štětína na širé moře. Na ostrov se přejede bezplatným prámem, který jezdí v páru cca po 20 minutách. To je prám Karsibór. Dále se dá přejet menším prámem Bielik ve Świnoujście, což příliš nedoporučuji. Nejezdí tak často, mám menší kapacitu a pro automobily je oficiálně určený pro obyvatele města. Nikdo to nekontroluje, ale... Pro pěší a cyklisty v pohodě a je to vlastně jediný rozumný způsob, jak do přístavu. Ve městě jsem si vzpomněl na rok 1994, kdy jsem tam byl na táboře. Už bych to tam nepoznal. Čas zavelel a jelo se dál podél pobřeží do městečka Peenemünde. Zde jsme navštívili místní svatý grál zájemců o vojenskou historii, to jest býalou raketovou základnu, kde Třetí Říše vyvíjela a testovala své zbraně odplaty V1 a pod vedením Wernera von Brauna i V2. Velice zajímavá expozice byla zakončená návštěvou bývalé elektrárny, kde po zaplacení 1 Eura vyjedete výtahem na střechu, odkud je nádherný rozhled do okolí. Poté následovala návštěva bývalé sovětské ponorky U-461 Julliette a cesta zpět. Po cestě jsme navštívili pláž v Peenemünde s focením mořských ptáků a útes v Koserow s nádhernými výhledy na moře.

V neděli už jenom ranní focení na pláži a potom 500 km cesta dom s návštěvou hradu Bolkow kousek od CZ hranic. 

Velmi povedený víkend  dostupné a pěkné lokalitě. Jde vlastně o naše nejbližší moře.

 

Užitečné informace a odkazy

Międzyzdroje: město na ostrově Wolin, asi 5 500 obybytel, přirozené turistické centrum oblasti s mnoha možnostmi ubytování, koupání a všeho možného vyžití

https://www.miedzyzdroje.pl/turysta - oficiální web (PL)

Baltycki park miniatur - park miniatur staveb z celé baltské oblasti

http://baltyckiparkminiatur.pl/

Woliński Park Narodowy: NP na stejnojmenném ostrově, 109 km2, je v něm nejvyšší bod ostrova Grzywacz (115 m n.m.), minizoo, kupa značených i neznačených cest a přístup po schodech rovnou na pláž

http://www.wolinpn.pl/ - oficiální web (PL)

Vojenské památky ve WNP:

https://opoka.org.pl/biblioteka/Z/ZP/js-wolin.html - PL

Peenemünde - známé především svoji raketovou základnou z 2. SV

Technicko-historické muzeum:

https://museum-peenemuende.de/?lang=en

Ponorka U-461 Juliett:
Konvenčně poháněná ponorka U-461 bývalé baltské flotily rudých praporů patří do třídy 651 projektu NATO pod názvem JULIETT. Koncem padesátých let byla tato třída ponorek vyvinuta pro boj proti nepřátelským povrchovým cílům, zejména proti americkým letadlovým lodím - bojovým skupinám. Z původně plánovaných 72 jednotek bylo skutečně postaveno pouze 16. Zbytek byl zrušen kvůli preferované výrobě jaderných ponorek.

muzeum: 

http://www.u-461.de/www.u-461.de/Welcome.html - ofic. web (EN)

Wolin a Usedom - hlavní ostrovy v oblasti

města:

Wolin - vstupní bod na stejnojmenný ostrov, železnice i silnice

historie námořnictví + vikingové

http://www.muzeumwolin.pl/

http://www.wolin.pl/

Koserow - město (D) z vysokým útesem s výhledem na moře

 

k fotografování:

Moje výbava:

CANON EOS 1200D, objektivy 18 -55 mm F3,5/5,6 a 70 - 300 mm F4,5/6,3

CANON Povershot SX30

filtry klasika polarizák, UV, přechodové deskové + ND filtry

stativy tripod i monopod

focená zvířata:

minizoo: zubr, jelen evropský, prase divoké, orel mořský

pláže - ptactvo:

racek chechtavý, mořský a stříbřitý

rybák velký

ústřičník velký - u Peenemünde

křivka - u Peenemünde

kormorán velký

vrána šedá

fotografie - vše vlastní:

Zeliona Gora:

https://www.zonerama.com/Tessy/Album/3733073

Wolinski park narodowy:

https://www.zonerama.com/Tessy/Album/3732497

Ostrov Wolin:

https://www.zonerama.com/Tessy/Album/3733705

Pláže a město:

https://www.zonerama.com/Tessy/Album/3734485

https://www.zonerama.com/Tessy/Album/3735188

https://www.zonerama.com/Tessy/Album/3736442

Německo:

https://www.zonerama.com/Tessy/Album/3736068 - Usedom a cesta

https://www.zonerama.com/Tessy/Album/3735390 - Peenemünde

Bałtycki park miniatur:

https://www.zonerama.com/Tessy/Album/3736427

Cesta domů:

https://www.zonerama.com/Tessy/Album/3743658

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Wolin a Usedom

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář