Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tuleni na Helgolandu 2019

23. 10. 2019

Expedice "Tuleni na Helgolandu 2019"
 

   Na cestu za tuleni a dobrodružstvím na ostrově v Severním moři jsme se vydali z Pardubic ve čtvrtek večer a po nočním přejezdu Německa v severozápadním směru přes Dresden, Halle, Hannover a Bremen jsme dojeli k ústí Labe v Cuxhavenu. Nebudem si nic nalhávat, ale vítr v přístavu a pohled na loď nepůsobil na mě jako na suchozemskou krysu úplně optimisticky, ale po vhodném dopingu jsem seděl v kajutě. Cesta trvala necelé 3 hodiny a na ty obavy, jaké jsem z ní měl, probíhala sice divoce, ale docela v pohodě. Pravda, vlny přes 2 metry nám trošku navozovaly pocit lunaparku, ale když jsem si zvykl, tak jsem si to začal i užívat. A vzhledem k tomu, že to zvládli děti, tak se asi nedá vytknout nic.

   Při přistání nás uvítal svěží vánek (v nárazech prý až 80 km/h), ale už jsme byli na pevné zemi a mohli jsme se jít ubytovat. Vedl nás David Hainall, který (nejen) tento ostrov má prochozený možná víc než místní.

   Ubytování bylo skromné, ale čisté a nic nám tam nechybělo. Samozřejmě, asi abychom nevyšli ze cviku, bylo na úplně druhém konci ostrova od přístavu. Helgoland se sice zdá malý, ale s plnou polní na zádech se každý metr násobí.

   Večer následovala procházka na pláž, molo s focením ptactva a pro nás nováčky seznámení, kde co na ostrově je.

   Druhý den jsme po vydatné snídani a navaření litrů čaje - někdo i upgradovaného na vyšší level - jsme vyrazili přes průliv na sousední ostrov Düne. Plavba na motorových "neckách" trvala pár minut, ale stála za to. Na Düne jsme ihned vyrazili na páž a po pár stovkách metrů a několika nafocených raccích jsme zahlédli prvního tuleně. Jednalo se o mládě a zdálo se, že se vůbec nebojí a šel směrem k nám a ostatním lidem. Povinná vzdálenost, která je na ostrově stanovená na 30 m tuleň-člověk se dodržet nedá, ale zřejmě se předpokládá, že návštěvníci nejsou s prominutím blbouni a budou se chovat normálně. Po focení jsme pokračovali dál po pláži, kde jsme po chvíli narazili na celé stádo. Početně odhaduji tak 20 jedinců. Zde jsme se chvíli zdrželi focením a pozorováním. Zajímavé je, že se nejedná o jeden druh, ale o druhy dva - tuleň obecný a velký tuleň kuželozubý, který je pro své zásoby podkožního tuku "snem" každého obezitologa. Pak jsme narazili na další 2 různá stáda. Vlastně jsme obešli celý ostrov po pláži, jenom já se stavil na oběd v plážové restauraci  - káva 3,50 €, pivo 5,20 € a polévka za lidových 9 €. Fakt je, že "polévka dala za celé jídlo a kromě celých kusů rybího masa v ní plavaly 4 krevety. Potom jsem to stočil do vnitrozemí (asi 100 m od pláže), kde jsem našel "Hřbitov bezejmenných", což je místo, kam byli pohřbíváni lidé, které vyplavilo moře a nevědělo se o nich nic. Nazpátek jsme jeli o poznání komfortnější loďkou, připomínající plovoucí autobus MHD. Večer následovala nějaká procházka po pláži a já se podíval i na Oberland - horní část ostrova, on je tak trochu dvoupatrový.

   Nastala neděle a s ní i den odjezdu. Takže po snídani následovalo balení věcí a vyklízení pokoje a poté poslední výlet do terénu. Naprostá většina vyrazila po schodech na útes a já kvůli strachu z výšek to obešel přes město. Procházka zajímavým městečkem, nahlédnutí ke kraji útesu a poté po pobřeží k skalnímu útvaru Lange Anna, který je jedním ze symbolů ostrova. Viditelnost mizerná a podle zbytku party jsem o ptactvo ani nepřišel, protože nebyli vidět. Sešli jsme se při nákupu suvenýrů, odeslali pohledy a vyrazili pro věci na hotel. Ještě jsem stihl návštěvu místního muzea. Expozice pěkná, zajímavá. Poté už následoval přesun do přístavu, kde již na nás čekala naše MS Helgoland. 

   Cesta probíhala klidně a po setmění jsme bezpečně přistáli v přístavu Helgoland. Po večeři v McDonalds a cestě přes Německo jsem byl před čtvrtou hodinou ráno doma.

   Celý výlet i přes to počasí hodnotím maximálně pozitivně. Pro mě to bylo zase nové zajímavé místo, které není pro Čechy ani tak vzdálené ani cenově nedostupné. Jenom jedno upozornění. Na ostrově bych mimo ubytování tak úplně nespoléhal na angličtinu. Nevím, jestli neumí nebo jenom nechtějí, ale nebyla to úplná sláva.

   Samozřejmě již po cestě domů jsem přemýšlel, kam se "urvu" příště.

 

Odkazy:

kompletní galerie na: https://www.zonerama.com/Tessy/Album/5680987

 

Účastníků: 8 (4 dospělí a 4 děti), dal to do kupy David Hainall - fotograf, cestovatel, průvodce... - https://www.fototoulky.net/
Termín: 11. - 13.10.2019 (10.-14. s cestami)Expedice "Helgoland 2019 - Tuleni a spol."

Použitá technika: Fotoaparát Canon EOS 1200D s objektivy 18 - 55mm F3,5 - 5,6, Canon 70 -200 L F4, okrajově Canon 70 - 300 mm F4,5 - 6,3; sekundární fotoaparát (momentky, focení na lodi...) ultrazoom Panasonic Lumix ZH200, klasika stativ. dálková spoušť... filtry a blesk tvořili spíš jenom zbytečnou zátěž
Trasa: HK/Pce - Pha - UL - Dresden - Hannover - Bremen - Cuxhaven (auto) - Helgoland (loď) a zpět
Loď: MS Helgoland (2015) - Délka: 83 m, Výkon: 4030 kW Max. rychlost: max. 21 uzlů, Kapacita: 1040 Výtlak: 2256
web: https://www.cassen-eils.de/die-reederei/unsere-flotte/ms-helgoland/
Itinerář:
den po příjezdu: pláž, promenáda, přístav, Unterland
den po příjezdu: Ostrov Düne (tuleni, ptáci...), pláž u hotelu
den po příjezdu: Oberland, město, přístavy, odjezd
Helgoland: ostrov v Severním moři, 54°10´57" s. š., 7°53´7" v. d., necelé 2 km2 hlavní ostrov + cca 0,7 km2 sousední Düne, asi 1600 ob., spolková země Šlesvicko-Holštýnsko
wiki (CZ): https://cs.wikipedia.org/wiki/Helgoland
wiki (D): https://de.wikipedia.org/wiki/Helgoland
wiki (EN): https://en.wikipedia.org/wiki/Heligoland
oficial (D): https://www.helgoland.de
img_8699.jpg

Použité odkazy:

zonerama - pouze moje alba

wikipedie (různé jazykové verze) - odkazy

oficiální nebo turistické weby navštívených měst a atrakcí/zajímavostí...

 

Náhledy fotografií ze složky Tuleni na Helgolandu 2019

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář