Jdi na obsah Jdi na menu
 


XXI. Foto na provázku

 

Po loňském sbírání zkušeností jsem se rozhodl, jakmile bylo jasné, že se akce uskuteční, zopakovat si účast na fotografické akci Foto na provázku, konané v kulturním domě ve Strunkovicích nad Blanicí. Dobrá, zdá se to trochu z ruky, ale schází se tam super společnost, je tam pohodová atmosféra a dost dobrý doprovodný program. Navíc Strunkovice leží v Šumavském podhůří a to samo o sobě slibuje zajímavé vyžití - pokud počasí dovolí, ale o tom později. Tak konečně byl jasný termín, povolené ubytování a mohlo se vyrazit.

Po x hodinové cestě a pauzičce v krásném městě Písku ležícím na zlatonosné Otavě a návštěvě místní každoroční akce na nábřeží "Sochy z Písku" jsme dorazili na místo. Po vyřešení pár formalit a krátkém přátelském rozhovoru s místním starostou a vlastně hlavním pořadatelem došlo na věšení fotek. Byl jsem včas, zabral místo a za půl hodinky bylo hotovo. Tím skončily pro pátek povinnosti a mohli jsme se věnovat dalšímu.

img_7179.jpg                                       img_7176.jpg

Ubytování nás čekalo v městě Prachatice, prakticky v centru ve velkém slušně vybaveném apartmánu a za solidní peníz. Potom už následovala prohlídka města, nějaký gáblík v místním pivovárku a posezení na terásce s výhledem na usínající město.

img_8210.jpg                                         img_8228.jpg

Ráno čekaly zase povinnosti. Nutno dodat, že velice příjemné. V 10 hodin přestřižení pásky a vernisáž vkusně doplněná vystoupením zpěvačky, skladatelky a bůh ví, co ještě Beaty Hlavenkové, které krásně doplnilo atmosféru vernisáže. Účast byla hojná, 42 fotografů různých žánrů a stylů od portrétní tvorby, makrofotografie a převažující krajiny. Ale bylo toho k vidění mnohem víc.

Asi po hodinovém zkulturnění jsme se vrátili do Prachatic a s pohledem na oblohu a do aplikací na počasí v mobilech jsme se v tichosti loučili s výletem na nejvyšší vrchol Šumavského podhůří - 1096 metrů vysoký Libín. On nám ten kopec rostl skoro za humny, ale předpověď byla vskutku nehezká. Slejvák s bouřkou na horách není nic příjemného ani veselého. Ale přišel nápad. Vždyť jsme kousek od Českého Krumlova. Jasná volba a chybu jsme neudělali. Ve městě pár lidí, cizí turisté minimálně, ceny přizpůsobené českým návštěvníkům a i vyhlášené atrakce, jako jsou třeba výhledy ze zámku, nábřeží, zahrady, byly skoro bez lidí. Tak jsme prošli město, stavili se na kávu a mazali zpět na večerní program.

img_8270.jpg                                          img_8291.jpg

Sobotní večer na místním hřišti byl opět skvělý. Program zahájila kapela téměř místní, Lucky Brew, následoval Ondřej Fencl se svým Hromosvodem a zakončila to kapela Luboš Pospíšil & 5P. Pohodová akce doplněná dobrým jídlem a pitím utekla jako voda my museli mazat na poslední vlak do Prachatic. 

A zase tu máme ráno. Zrušit ubytování, uklidit a hurá na poslední dopoledne s programem. Ten byl zajištěn v kině přednáškami a filmem s fotografickou a cestovatelskou tematikou. První byla projekce krásných fotek volarské fotografky Lucie Rambouskové, nazvané "Mým levým okem - Šumava". Pokračoval Vladimír Hošek svou projekcí z východního Tibetu - Sečuánu a zakončeno krátkým filmem od místního starosty, fotografa, cestovatele... Karla Matějky - Bohatýrská trilogie, věnovaným hodně povedené výpravě "bohatýrů" do Srbska a Rumunska. No a po doprovodné programu přišel zlatý hřeb, vyhlášení výsledků. No, zcela zaslouženě vyhrála místní Lucie Rambousková se svojí sérií fotografií "Šumava a voda". Já se svými motýli z Jánek asi neměl šanci. Konkurence byla opravdu slušná. Stejně jsem tam jel hlavně kvůli setkání, podívat se, vyčistit si hlavu a hlavně si po sérii lockdownů vyčistit hlavu. A to svůj účel splnilo asi na tisíc procent. Zbývalo rozloučení, příslib účasti na příštím XXII. ročníku a přesun přes Písek, Orlík a okolím Prahy zpět domů.

Člověk by tam vydržel déle, ale na každém konci je dobré, že něco nového začíná. Tak se je na co těšit.

 

Odkazy:

Foto na provázku:

http://fnp.strunkovicenadblanici.cz/send_ok.htm

Strunkovice nad Blanicí:

http://www.strunkovicenadblanici.cz/

Fotogalerie:

Výstava:

https://www.zonerama.com/Tessy/Album/7316801

Prachatice:

https://www.zonerama.com/Tessy/Album/7328667

Český Krumlov:

https://www.zonerama.com/Tessy/Album/7328650

 

Náhledy fotografií ze složky Strunkovice 2021

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář